Zdrowie

Parboiled znaczy „parzony”

Czy wiesz, że ryż parboiled jest wyjątkowo bogaty w wartości odżywcze? Dzieje się tak, ponieważ
poddawany jest specjalnemu procesowi obróbki termicznej zachodzącej w łusce ziarna. Sposób
przetworzenia pozwala na zachowanie wewnątrz ziarna najcenniejszych składników odżywczych
oraz witamin a także nadaje ziarnom charakterystyczny złocisty odcień. Proces obróbki ryżu
parboiled polega na nawilżeniu ziarna ryżowego przy użyciu wysokiego ciśnienia oraz gorącej wody.
Następnie ziarno zostaje osuszone oraz pozbawione okryw. Stąd także pochodzi nazwa parboiled, co
znaczy „parzony”.

Ryż Parboiled marki Britta jest produktem, który z pewnością zaspokoi oczekiwania osób
ceniących sobie wyszukaną jakość i smak. Britta Parboiled obok bogatych walorów odżywczych
charakteryzuje się delikatnym złocistym kolorem, wyraźnym aromatem oraz nieco twardszą strukturą.
Zaletą ryżu jest sypkość i puszystość po ugotowaniu. Co ważne, Britta Parboiled zachowuje swoją
sypkość po kilkudniowym przechowywaniu w lodówce a nawet zamrożeniu! Ryż parboiled Britta
doskonale pasuje do mięs pieczonych, smażonych i gotowanych dań z ryb oraz potraw z warzyw.
Dobrze sprawdza się także jako dodatek do sałatek lub baza do deserów z owocami.

www.britta.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy