Czym zmywać naczynia?

Wybór odpowiednich czyścików kuchennych jest istotny, szczególnie, jeśli posiadamy w kuchni wyjątkowo delikatne naczynia i sprzęty. To właśnie specyfika czyszczonej powierzchni powinna determinować rodzaj produktów, których używa się do usuwania zanieczyszczeń. W przeciwnym razie – szybko ulegną zniszczeniu. Na początku warto przejrzeć zawartość kuchennych szafek i ocenić, które z naczyń i innych akcesoriów kuchennych wymagają wyjątkowego traktowania. Inaczej przecież należy obchodzić się z delikatną zastawą, a inaczej z przypalonymi garnkami. Już na etapie planowania zakupów zastanówmy się, jakiego rodzaju tworzywo będzie odpowiednie do materiałów, z których wykonane są nasze naczynia. Miękka, profilowana gąbka z włókniną po jednej stronie, jak np. Paclan Practi, jest najbardziej powszechnym rozwiązaniem. Jej główną zaletą jest przede wszystkim uniwersalność – poradzi sobie z większością standardowych zabrudzeń. Wyżłobienie po obu stronach dodatkowo ochroni paznokcie i sprawi, że zmywanie będzie wygodniejsze. Podczas zakupu zwróćmy uwagę na rodzaj włókniny – zwykłe gąbki są po prostu wzmocnione grubszą warstwą materiału. Inne mają z jednej strony mocne, plastikowe włókna, które umożliwiają dokładne czyszczenie bez ryzyka porysowania powierzchni. Poręczna, wygodna w użyciu gąbka będzie odpowiednia zarówno do naczyń, jak i blatu czy zlewu. Jeśli mamy do czynienia z powierzchnią odporną na zadrapania – np. ze stalą hartowaną – możemy bez obaw stosować tzw. „druciak” do jej czyszczenia. Obecnie na rynku dostępne są również delikatniejsze od standardowych druciane zmywaki, które nie zaszkodzą powierzchni garnków czy patelni. Jeśli jednak mimo to nie ufamy metalowi, warto zdecydować się na plastikową alternatywę. Takie zmywaki są delikatniejsze w działaniu, ale podobnie skuteczne, co ich metalowe odpowiedniki. Ciekawym rozwiązaniem są zmywaki szorstkie, wyglądające jak małe arkusze splątanych włókien, które sprawdzą się w przypadku szczególnie uporczywych zabrudzeń, np. przypalonych garnków. Choć doświadczenie pokazuje, że najlepszym rozwiązaniem jest kupno dwóch rodzajów zmywaków: gąbki i standardowego „druciaka”, warto być otwartym na wszelkie nowości. Zmywanie naczyń może być bardziej przyjazne zarówno dla naczyń, jak i dla naszych dłoni, jeśli tylko będziemy potrafili znaleźć w gąszczu produktów te, które faktycznie sprawdzą się w naszej kuchni.













Authors








Related posts

Top